Georgische Wijnen

Koncho, Saperavi - Rood

 

Type: Rood

Druif: Saperavi

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: De Koncho Saperavi komt van wijngaarden pal aan de voet van de Kaukasus. Daar zit veel zwarte schiefer steen in de grond, die wordt door de Kaukus via smeltwater al duizenden jaren 'de vallei in gedrukt'. Het geeft de wijnen een relatief dichte structuur en mineraliteit. De wijn is op staal gefermenteerd en gerijpt. Deze Saperavi is de 'instapper' van Koncho. Hij wordt iets minder alcoholisch en niet te zwaar gemaakt. Met veel kersenfruit en droppigheid.

Koncho, Kvareli - Rood

 

Type: Rood

Druif: Saperavi

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: Deze karakteristieke Kvareli wijn van de typisch Georgische Saperavi druif heeft negen maanden gerijpt in grote Franse eikenhouten vaten. Hij is donkerrood en aromatisch. Je proeft cederhout, dikke rijpe bramen, zwarte kersen, veel kruidigheid en gebrande hazelnootjes. Dat laatste zal van de schiefer komen. Hij is rijp, warm en stevig en de tannine is zacht. De Saperavi druif geeft krachtige rode wijnen, die vaak lang kunnen liggen. Zowel de schil als het vruchtvlees is rood van kleur en dat komt zelden voor. Droge wijnen van de Saperavi hebben een stevig en kruidig karakter met tonen van leer, laurier en veel rijp rood fruit.

Koncho, Mtsvivani Kakhuri - Wit

 

Type: Wit

Druif: Mtsvivani Kakhuri

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: De Mtsvivani Kakhuri is een oude en zeer zeldzame druivensoort. Tot een aantal jaar geleden groeide hij enkel in de Koncho wijngaard, waarvan de grond rijk is aan zwarte schiefer steen. De wijn heeft een licht gouden kleuren en een prachtig boeket van rijpe perzik en walnoot. De wijn is vol van smaak, goed gebalanceerd en heeft een prettige mineraliteit dankzij de schiefer-rijke grond.

Telavi Marani, Mtsvane - Wit

 

Type: Wit

Druif: Mtsvane

Streek: Kachetië

 

Over de wijn:  De oude Mtsvane druif, die fruitige, strakke witte wijnen geeft, kom je alleen in Georgië tegen.  Daar wordt hij de `Riesling van de Kaukasus`genoemd. Niet onbegrijpelijk, want net als de 'Koning van de Rijn en Donau' heeft de Mtsvane iets van perzik in de neus en is hij fris en fruitig. Wel een lekker sappige wijn met een aroma van perzik en gele appel. Soepele, iets vlezige smaak waarin we weer de perzik herkennen. Niet pretentieus, wel veel drinkplezier.

Telavi Marani, Saperavi- Rood

 

Type: Rood

Druif: Saperavi

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: De Saperavi druif is de trots van Georgië. Hij geeft vrij stevige rode wijnen met een herkenbare kruidigheid van drop en laurier. Als je de Georgische wijn wilt leren kennen, is deze fles een uitstekend begin.

Modern gemaakt. Toegankelijk. Stevig maar niet zwaar. Met veel rood fruit van frisse bessen en kersen. Drop, laurier en wat kruidnagel. Voor een Saperavi vrij licht, niet te veel tannine en juist daarom goed doordrinkbaar. Gerijpt in stalen vaten.

Iveriuli Saperavi- Rood

 

Type: Rood

Druif: Saperavi

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: De Iveriuli Saperavi komt van wijngaarden ongeveer 20 kilometer verder de vallei in. Deze wijn wordt getypeerd door heel veel kersenfruit. En hij is vrij rond en zacht voor een Saperavi. Je herkent naast het kersenfruit ook laurier in de wijn. De wijn is op staal gefermenteerd en gerijpt.

Iveriuli Rkaciteli - Wit

 

Type: Wit

Druif: Rkatsiteli

Streek: Kachetië

 

Over de wijn: De Iveriuli Rkatsiteli is vrij strak en droog. Met wit fruit van appel en peer en je herkent er milde kruidigheid van venkel en anijs in. De wijn is op staal gefermenteerd en gerijpt.